dinsdag 30 december 2014

Een romantische reis

Basile de Loose, De oude snoeper (bron)
Onlangs bezochten Chris en ik de prachtige tentoonstelling "Een romantische reis" in het Noordbrabants Museum. Jef Rademakers is verantwoordelijk voor de verzameling van ongeveer 100 kunstwerken die een boeiend beeld geven van de lage landen in de eerste helft van de negentiende eeuw. In tegenstelling tot de voorafgaande periode van de rationele Verlichting, stond in het romantische genre de emoties, verbeelding en intuïtie centraal. De werkelijkheid moest net iets mooier worden weergegeven. Behalve de prachtige landschappen en stadsgezichten, werd mijn aandacht door de genrestukken getrokken, zoals "De oude snoeper" van Basile de Loose, waarin verleiding centraal staat.

Na ons museumbezoek liepen we naar de Verkadefabriek om een film te zien die perfect aansloot bij de tentoonstelling, namelijk Mr Turner. De film gaat over het leven van een van de bekendste romantische schilders uit Engeland: Joseph Mallord William Turner en begint met een bezoek van hem aan Nederland.

De film is geprezen om de accurate levensbeschrijving. Het is bijvoorbeeld bekend dat Turner een bordeel bezocht om een prostituee te schetsen. Maar de 2,5 uur durende biografie bevat veel meer. Samen met de tentoonstelling wordt een boeiend tijdsbeeld geboden van de Romantiek en de schilders die tot de stroming behoorden.

Voor een dagje romantiek ga je dus naar 's-Hertogenbosch :-)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten