zondag 13 november 2016

Voorouders in de prostitutiebranche

Women's Library Glasgow.
Foto: WvdB 2014 
In de tv-serie: Who do you think you are? (Nederlandse versie is: Verborgen Verleden) duiken bekende mensen in hun familieverleden. Door de archiefbronnen te bestuderen kan dan blijken dat een voorouder actief was in of te maken kreeg met de prostitutiebranche.(1) Zo gaat een van de boeiende speurtochten in de serie over een markante voorouder van actrice Alex Kingston, namelijk de negentiende-eeuwse bordeelhoudster Elizabeth Brahams. 

De echtgenoot van Elizabeth overlijdt in 1827. Hij laat haar achter met 4 kinderen onder de 10 jaar. Alex -die ook een alleenstaande moeder is- wil weten hoe Elizabeth vervolgens een bestaan opbouwt voor zichzelf en de kinderen. Ze begint bij de 10-jaarlijkse Engelse volkstelling en komt erachter dat het gezin in 1851 in Shepherd Street (Westminster, Londen) woont en kamers verhuurt, net als veel andere alleenstaande vrouwen die in dezelfde straat wonen. Het hoeft niet te betekenen dat de logementen voor prostitutiedoeleinden werden gebruikt. Dat dit bij Elizabeth wel het geval is, wordt in de uitzending aangetoond door een krantenartikel en daaropvolgend politieonderzoek uit de jaren vijftig. In het krantenartikel wordt de zelfmoord beschreven van een man die vergezeld van een prostituee in haar pand verblijven. Het politieonderzoek dat volgt bevestigt dat het logement bekend staat om prostitutie. Elizabeth blijkt zelfs al ver voor de zelfmoord actief te zijn in deze branche.

25-jarig jubileum?
Het rechtbankarchief toont dat ze al in 1827 voor de rechter moet verschijnen, omdat ze een "Common Bawdy House" leidde waarin "whoredom" werd uitgeoefend. Ze wordt "schuldig" bevonden, maar wat haar straf is wordt niet duidelijk. Waarschijnlijk zit Elizabeth dus al vanaf dat jaar tot in de jaren vijftig in het vak. Alex wil daarop weten hoe het verder gaat met haar voorouder tot haar overlijden in 1873.

Vastgoed
Weer wordt gekeken naar de volkstellingen. Dit maal van 1861 en 1871. De bordeelhoudster blijkt inmiddels diverse huizen in bezit te hebben. Ze zal niet meer trouwen, want dit zou betekenen dat haar bezittingen automatisch in handen van haar echtgenoot zouden komen. In haar testament worden maar liefst 8 "freehold" panden genoemd. De huizen laat ze na aan haar kleindochter Rose die ze mee heeft helpen opvoeden. Ze vermeldt bovendien dat de woningen voor altijd in het bezit van haar kleindochter moeten blijven. Ook als zij zou willen trouwen. Dit is wettelijk mogelijk door de huizen onder een stichting te laten vallen. Het is een slimme manier van Elizabeth om de toekomst voor haar kleindochter veilig te stellen.

Elizabeth en Cornelia
Elizabeths aanpak toont opvallende parallellen met het levensverhaal van "Moeder Kee" in Haarlem. Behalve de sterke familieband, investeren beide weduwen ook veel in vastgoed om daarmee de inkomsten te vergroten in een tijd dat de migratie naar steden -en daarmee samenhangend- de woningnood daar hoog waren. Een interessant gegeven waarbij je je kunt afvragen of deze aanpak bij meer succesvolle bordeelhouders uit die periode voorkwam.    

De uitzending 
Het deel over de prostitutie begint na ongeveer 38 minuten.


Noten
1. Een andere aflevering in deze serie waarin voorouders te maken kregen met de negentiende-eeuwse prostitutiebranche was de aflevering met Billy Connolly uit 2014 (soldaten die gebruik maakten van de prostitutie in India),  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten