dinsdag 11 maart 2014

"In ieder stadje een schatje"

Zeelieden geven hun geld in de kroeg uit aan muziek, alcohol
en vrouwen in 1830 (Bron: Museum of London Docklands)
Veel aandacht voor het onderwerp is er niet in The Museum of London Docklands. Toch zou het aantal actieve prostituees in dit deel van de Engelse hoofdstad aanzienlijk zijn geweest. Het museum geeft aan dat er tegen het midden van de negentiende eeuw ergens tussen de 8.600 en 80.000 vrouwen actief waren in deze beroepsgroep.

Volkstellingen
Uit de volkstellingen van 1871 wordt duidelijk dat er een nauwe band tussen prostituee en zeeman in dit gebied bestond.(1) Op veel adressen, zoals bij Albert Square, Shadwell, staat namelijk bij Head of the Household de term Fallen vermeld. Dit betekent gevallen vrouw of prostituee. Bij haar inwonende gast is als beroep vaak sailor ingevuld.
Volkstellingen uit 1871 (Bron: blog National Archives UK)
Hoewel het museum niet diep ingaat op het onderwerp prostitutie, geeft het wel een interessant beeld van het havengebied van Londen en is het zeker een bezichtiging waard.(2)

Noten
(1) De Engelse volkstellingen staan ook online via: ukcensusonline.com 
(2) Mooie boeken over de prostitutie in victoriaans London zijn: 
J.R. Walkowitz,, City of dreadful delight: narratives of sexual danger in late- Victorian London (Chicago 1992) en
D. Gray, London's shadows: the dark side of the victorian city (London 2010). London speelt ook de hoofdrol in mijn favoriete roman over het onderwerp: M. Faber, The crimson petal and the white (Edinburgh 2002).

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten