Over deze blog en promotieonderzoek

Het begon in 2002 toen ik in het Noordhollands Archief het Haarlemse dienstbodenregister van 1891 tot 1900 in handen kreeg. Met die heerlijke geur van oud papier onthulde de bron namen, geboortedata en -plaatsen, adressen, aankomst- en vertrekdata van degenen die naar de stad kwamen en bij hun werkgever inwoonden. Natuurlijk waren dit veel dienstboden, maar ook andere beroepsgroepen werden genoteerd, zoals de "publieke vrouwen" die in bordelen werkten. 

Ik had tot dat moment nooit veel over het onderwerp nagedacht. Maar toen ik de informatie van al die vrouwen voor me had en hun namen las kwamen ze voor mij als het ware tot leven. Er kwamen gelijk allerlei vragen boven. Waarom waren ze naar Haarlem gekomen? Was prostitutie een carrière voor het leven of een tijdelijke manier om geld te verdienen? Hoe was het leven in de Haarlemse bordelen? En in een bredere context: hoe wordt de prostitutiemarkt beïnvloed door economische verschuivingen, politieke beslissingen en maatschappelijke reacties? Hoewel ik net begonnen was aan mijn Bachelor opleiding Geschiedenis bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, was het onderwerp voor mijn Master scriptie geboren.

Uiteindelijk ben ik in 2008 afgestudeerd op de impact van moderne economische groei op de prostitutiemarkt in Haarlem, van 1850 tot 1900. Zelfs na mijn afronding kon ik het onderwerp nog steeds niet loslaten en besloot ik dit blog op te zetten. Nog steeds beschouw ik het als mijn digitaal notitieboekje waarin ik interessante literatuur, bronnen of nieuws plaats.

Op dit moment ben ik buitenprovendus bij de Universiteit van Utrecht . Mijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van prostitutiebedrijven tussen 1850 en 1911 onder invloed van de economische, politieke en sociaal-culturele ontwikkelingen. Er is nog voldoende te ontdekken, onderzoeken en schrijven over het onderwerp.

Wilma van den Brink

Dienstbodenregister van Haarlem, 1891-1900 (NHA)

Reacties

  1. Complimenten voor dit geweldig blog. Heel bijzonder dat je ook zoekwegen en mogelijkheden voor verwerkingen duidelijk omschrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Marita Merci. Wat een prachtig compliment!

    Voordat ik aan mijn scriptie begon ben ik naar uw lezing in Remunj geweest over de katholieken en protestanten in 19e eeuws Amsterdam. Ook heb ik met veel interesse het boek "De gemaskerde eeuw" gelezen. Voor mij werd het daardoor wederom duidelijk hoe boeiend de periode was in onze geschiedenis.

    Ik hoop dat de blogposts en bronverwijzingen onderzoekers en studenten inspireert om zich te verdiepen in dit fascinerend onderwerp.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Wilma,
    Jaren geleden hebben we elkaar ontmoet. Daarna heb ik met een stijgende interesse jouw publicaties gelezen over de prostitutie in het 19de eeuwse Haarlem. Zoals je weet ben ik redacteur van www.sekswerkerfgoed.nl. Je hebt wel eens je hulp aangeboden. Ik was eerlijk gezegd te verlegen om meteen een plan met jou te trekken. Ik ben nu een paar jaar verder en sekswerkerfgoed draait volop. Ik wilde aanvankelijk vooral de 20ste en 21ste eeuw beschrijven, maar stuit steeds meer op de 19de eeuw. (En ook op de late middeleeuwen). Ik word ook regelmatig aangenaam verrast door het werk van lokale historische verenigingen of genootschappen. Ik durf het niet te vragen, omdat ik er niets tegenover kan zetten (qua betaling) maar ik zou het leuk vinden om met jou of door jou alleen een stukje over de familie Winkeler of hoe ze ook mogen heten op sekswerkwerfgoed te zetten.Ik heb inmiddels een soort netwerkje opgezet van historici op het gebied van prostitutie. Mag ik jou daarbij rekenen? In ieder geval kunnen we links uitwisselen. Waar ik heel gelukkig van werd: de Koninklijke Bibliotheek heeft mijn website als digitaal erfgoed opgenomen. En nu we het toch over de Koninklijke Bibliotheek hebben, hun digitale krantenarchief is voor mij een belangrijke bron van informatie. (ook over de 20ste eeuw)
    Sietske Altink

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Sietske,
    Dank voor je reactie. Ik heb je gemaild.
    Hartelijke groet, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Schoenen in de negentiende eeuw

Ongewenste buitenlandse prostituees in Amsterdam, 1874-1897

Choker sierraad en prostitutie