Schoenen in de negentiende eeuw
Rijgbottine 1895-1905, Nederland (hoflaarzenmaker) Foto: CvdV |
De industriële revolutie leidde tot grote verandering in de schoenenindustrie. Behalve de werkplaatsen waar nog veel met de hand werd gewerkt, ontstonden er in de tweede helft van de negentiende eeuw steeds meer fabrieken met stoommachines. De fabrikanten verdienden goed aan de verkoop van schoenen in een periode waarin de economie opbloeide. Welke impact hadden de ontwikkelingen op de mode?
Bottines
Knoopbottine 1890-1910, Nederland. (Foto's: WvdB) |
De schoenen van prostituees
Om erachter te komen in hoeverre prostituees meededen aan de modetrends zijn de schilderijen van de impressionisten in Frankrijk een mooie bron.
Émile Bernard bijvoorbeeld schilderde in 1888 een bordeelscene voor Vincent van Gogh. De prostituee draagt hier bottines met een vetersluiting. (afbeeldingen uit Wikipedia)
Henri de Toulouse Lautrec heeft zo'n vijftig bordeelscenes geschilderd. Een daar van is Salon Rue des Moulins uit 1894. Dit was een bekend bordeel in het Parijs van de jaren negentig. Op het schilderij draagt een van de prostituees schoenen met een hak die mij doen denken aan de schoeisels die in het museum in Waalwijk te zien zijn.
(Afbeeldingen uit Wikipedia)
Verder lezen
Na een bezoek aan de schoenencollectie is in de museumwinkel een aardig boekje te koop (voor slechts één euro) waarin de geschiedenis-in-een-notendop wordt beschreven van de schoen.(1) Het boekje kent ook een mooie literatuurlijst en een uitleg van diverse begrippen uit de schoenen- en lederindustrie. Het enige minpunt aan het werk is dat het in 1992 gepubliceerd is. Ik vraag me dan ook af welke recente publicaties over het onderwerp zijn verschenen en in hoeverre ze nieuwe inzichten bieden in de geschiedenis van de schoen.
Om meer te weten te komen over hoe schoenen gemaakt werden, kan ik de demonstraties aanbevelen die eens per maand in het museum gehouden wordt. Kortom:
Het Leder- en Schoenenmuseum in Waalwijk is zeker een bezoek waard!
Engelse schoen uit 1850-1860 (Foto: WvdB) |
Noten
(1) Puck Meijer, "En toen......was er een schoen: een geschiedenis over mensen, hun schoenen en de schoenmakers" Nederlands Leder en Schoenenmuseum 5 (Waalwijk 1992).
Reacties
Een reactie posten