Choker sierraad en prostitutie
Het Britse naslagwerk legt bovendien uit dat de choker in de negentiende eeuw populair werd. In zijn vroegste vorm had de ketting één of meerdere rijen parels. Halverwege de eeuw kwam de choker met een fluwelen band waarop een speld of parel was gespeld in de mode. De rood lint versie die vrouwen om de nek hadden knoopt, werd zelfs vóór de negentiende eeuw al gedragen. Met name tijdens de Franse Revolutie werd deze vorm van de ketting gedragen ter nagedachtenis aan de guillontine slachtoffers. Het was de zwart gekleurde versie van deze choker die geassocieerd werd met prostituees.
Dus in het algemeen vermoed ik, naar aanleiding van het 'schandaal' rondom "Olympia" van Manet, dat er een verband was tussen het dragen van een specifieke choker en prostitutie in de negentiende eeuw. Het lijkt geen initiatief binnen de beroepsgroep te zijn in die periode, aangezien niet alle prostituees dit specifieke halssierraad droegen, terwijl vrouwen met andere beroepen dat wel deden. Misschien diende de zwarte choker voor de opkomende bourgeosie een manier om fysiek onderscheid te kunnen maken tussen prostituees en andere vrouwen op straat. In werkelijkheid was op straat dit onderscheid veel vager.
Een interessant onderzoeksonderwerp voor een student om in te duiken...
Noten
(1) Ik heb niet veel boeken over dit onderwerp gevonden. De volgende werken kunnen informatie bevatten over chokers (hoewel ik ze niet heb gecontroleerd): Clare Phillips, Jewelry: from antiquity to the present (London 1996); Amanda Triossi and Daniela Mascetti, The necklace: from antiquity to the present (London 1997). Ik heb wel online informatie gevonden, o.a.: Colin Bisset, "Iconic designs: the choker", ABC National Radio (Australia), 31-08-2019 (geluisterd en gelezen op: 10-09-2021); Megan Garber, "The Long (and Short) History of the Choker" The Atlantic 10-10-2016.
(2) Afbeelding afkomstig van Wikimedia Commons, Olympia by Edouard Manet, Public Domain.
(3) Nienke Bakker, e.a., Lichte zeden: prostitutie in de Franse kunst 1850-1910 (Amsterdam 2016). Een ander interessant werk over het onderwerp is: Clayson, H., Painted Love: Prostitution in French Art of the Impressionist Era (2e ed.; New Haven 2003).
Reacties
Een reactie posten