Olympia van Manet: een sociaal en seksueel taboe

Toen ik naar informatie zocht over chokers, kwam ik een serie interessante online lezingen reeks over het schilderij Olympia van Manet tegen. Een van de afleveringen  gaat over prostitutie en samenleving in de tweede helft van de negentiende eeuw en heeft als titel: een sociaal en seksueel taboe.

De organisatie verantwoordelijk voor de video's is Art d'Histoire. Door voor een collegevorm te kiezen wil het bedrijf met name studenten en academici bereiken. De presentaties bevatten daarom ook verwijzingen naar voornamelijk primaire (gedrukte) bronnen en volgens de website is een team van historici en filosofen verantwoordelijk voor de inhoud. De namen van deze onderzoekers worden echter niet op de site genoemd. 

Alle lezingen worden in het Frans gegeven door Lisa Martinot. Haar presentatievaardigheden zijn uitstekend en de inhoud is boeiend en goed onderzocht. Helaas is de Engelse versie niet meer online beschikbaar. De toevoeging die ik heb aan deze specifieke lezing over prostitutie is dat ik een paar uitstekende historische studies over dit onderwerp mis. De betrokken academici moeten ze toch gelezen hebben? Bijvoorbeeld:

  • Bakker, N., et al., Splendeurs et misères: Images de la prostitution 1850-1910 (Paris 2015).
  • Clayson, H., Painted Love: Prostitution in French Art of the Impressionist Era (2nd ed.; New Haven 2003).
  • Corbin, A., Les filles de noce: misère sexuelle el prostitution aux 19e el 20e siècles (Paris 1978).
  • Harris, J., Policing prostitution in nineteenth-century Paris (New Jersey 1985).
  • Frondizi, A. and S. Porcher, 'Sidewalk queens: the economics of popular prostitution in Fin-de-Siecle Paris' in: S. Cunningham and M. Shati (eds), The Oxford Handbook of the Economics of Prostitution (Oxford 2016) 416-433. 
  • Ross, A.I., Urban Desires: Practicing Pleasure in the ‘City of Light,’ 1848-1900 (Michigan 2011).




Post geüpdate op 28-12-2023

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cornelia Hermans (Winkelaar)
"Moeder Kee"

Bronnen: online criminelen vinden in de 19e eeuwse prostitutie

Choker sierraad en prostitutie