zondag 30 juni 2013

Data levensloop ordenen met Google Sites

Edouard Manet - Plum
(Meer info: Wikipedia)
Een manier om inzicht te krijgen in het leven van een persoon is het maken van zijn of haar levensloop. Nu is er veel informatie op dit gebied online en offline bij archieven beschikbaar, zoals de negentiende-eeuwse geboorte-, overlijdens- en huwelijksregisters etc. De vraag waar ik mee worstelde is hoe ik de aldaar gevonden data digitaal overzichtelijk kan ordenen, om een goed beeld van iemands leven te krijgen. Bovendien wilde ik dan de door mij gevonden gegevens via internet overal kunnen raadplegen. Een online tijdlijn maken met voor ieder tijdvak veel ruimte waar de bronnen kunnen worden opgeslagen, leek me de meest geschikte oplossing. Maar welk programma zou ik dan moeten gebruiken?

Tools waarmee je digitale tijdlijnen maakt, zoals dipity of timerine, voldeden niet. Deze programma's zijn gericht om visueel aantrekkelijke overzichten te tonen, maar ik kon er niet al mijn foto's van archiefstukken, links, youtube-filmpjes en aantekeningen in kwijt.

Google Sites
Uiteindelijk kwam ik bij Google Sites terecht. Een programma dat ontworpen is om een wiki of eigen website te maken en dus niet om een tijdlijn weer te geven. Toch voldeed het programma aan mijn voorwaarde om via internet al mijn data digitaal te ordenen per jaar. Daarnaast biedt Google Sites:
 • een opslagcapaciteit 100 MB,
 • een interface die zich aan kan passen aan de diverse mobiele schermresoluties (telefoons, tablets, laptop),
 • de mogelijkheid om filmpjes/documenten te embedden,
 • een mogelijkheid om de website af te schermen voor publiek of juist open zetten voor iedereen,
 • een koppeling aan Googles statistiekprogramma


Voorbeeld: Alida Louisa Swam
Een van de prostituees die ik tijdens mijn scriptieonderzoek regelmatig in het archief tegenkwam -en nu nog steeds trouwens- is: Alida Louisa Swam. Van haar heb ik een Google Site pagina gemaakt die hier te vinden is.


Afb. 1. De eerste pagina van de tijdlijn ( Alida Louisa Swam ) geeft kort de levens-
loop weer van Alida nav de gevonden data die daaronder per jaar is verzameld.  


Afb. 2. Alle gebeurtenissen met de afbeeldingen van de gevonden 

archiefstukken worden per jaartal weergegeven.


Hoe maak ik een Google Site-tijdlijn?

Google Site creeeren
 1. Je gaat naar: http://sites.google.com 
 2. Je logt in met je Google Account of maakt een account aan
 3. Je kiest create 
 4. Je bedenkt een naam voor de site
 5. Bij thema kun je aangeven hoe de layout eruit komt te zien. Ik heb Sollitude Cherry genomen
 6. Je typt de code over en klikt op: create site
Jaartallen in linkerkolom zetten
Je krijgt nu een lege Google Site te zien met de naam die je het gegeven hebt. Je gaat nu aan de linkerkant de jaartallen zetten. Ieder jaartal is een aparte pagina. 
 1. Kies aan de rechter kant voor de optie: new page (c)
 2. Zet bij : Name your page het eerste jaartal van de levensloop, bijv. 1870
 3. Kies: create
Je krijgt nu de pagina te zien met als titel het jaartal dat je hebt ingevuld. Je hoeft nu niets te doen en klikt op Save Vervolgens herhaal je de bovenstaande stappen voor de andere jaartallen. 

Informatie per jaartal toevoegen
Om de informatie toe te voegen per jaar maak je opnieuw aparte pagina's aan. Maar dit maal vallen de pagina's onder een specifiek jaartal.
 1. Klik met de muis aan de linkerkant van het scherm op een jaartal
 2. Kies rechtsboven wederom op: new page
 3. Geef de pagina een titel, bijv. Geboortejaar
 4. Selecteer daaronder de optie: put page under [het jaartal]
 5. Kies create
 6. Je kunt nu foto's van archiefbronnen op de pagina plaatsen en/of filmpjes embedden, je aantekeningen intypen, links naar websites met informatie vermelden etc. Als je klaar bent sluiten je af met save
Soms vinden er meerdere  gebeurtenissen per jaar plaats. Op Google Sites begin ik de titel van die pagina's dan met a..., b... c... etc Zodat ze in chronologische volgorde komen te staan onder dat jaartal. 

2 opmerkingen:

 1. Een kleine aanvulling: je kunt je navigatie ook zelf organiseren, zodat je je paginatitels niet met een letter hoeft te beginnen (en van alle bestaande pagina's de titel moet aanpassen als er een gebeurtenis tussengevoegd moet worden). Dat doe je via Meer > Sitelay-out bewerken > mouse over Sidebar (linkerkant), klik op het zwarte balkje navigatie > 'Mijn navigatie automatisch organiseren' afvinken. Oh, en dat embedded Google Docs niet meetellen voor die 100 MB opslagruimte is ook leuk om te weten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thnx Mariëtte.
  Erg handig om te weten :-)

  BeantwoordenVerwijderen