vrijdag 5 april 2013

Albertine op tentoonstelling Nordic Art

Albertine valt in slaap achter
haar naaimachine (Bron)
Op de tentoonstelling Nordic Art - nu in het Groninger Museum - zijn een aantal werken te zien van schrijver en schilder Christian Krohg (1852 - 1925). In 1886 verscheen zijn boek Albertine waarin de prostitutie centraal staat en zou leiden tot politieke onrust in Noorwegen. Krohg illustreerde enkele fragmenten uit het werk die nu op de tentoonstelling te zien zijn. 

Het verhaal in het boek gaat over de arme naaister Albertine die woont in het oosten van de Noorse hoofdstad. Ze wordt verleid door een zekere "Winther", een politieagent die haar misbruikt als ze in slaap is gevallen. Ze moet zich op vernederende wijze laten onderzoeken op geslachtsziekten en komt uiteindelijk in de prostitutie terecht.

Albertine op weg 
naar het geneeskundig 
onderzoek (foto WvdB)
Het onderwerp past prima in het tijdsbeeld van toen waarin het streven naar een gelukkig en gezond gezin opkwam, de aandacht steeg voor de rechten van de vrouw en prostituees als slachtoffers werden beschouwd in een door mannen gedomineerde wereld.

Zoals in 1885 de krantenartikelen van Stead over de misstanden in de Engelse prostitutie leidde tot politieke commotie, zo gold dit een jaar later ook bij het verschijnen van dit boek in Noorwegen. De kritische weergave op de maatschappelijke misstanden en de rol van de overheid hierin waren voor de Noorse Minister van Justitie een doorn in het oog. De dag na publicatie werd het werk geconfisqueerd en volgde een politieke rel. Of behalve het boek, ook de bijbehorende schilderijen werden verboden, heb ik niet kunnen achterhalen. Het boek staat in ieder geval nu op internet (als je de Noorse taal beheerst) en de schilderijen zijn te zien op de mooie tentoonstelling in Groningen.

Een echte aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten