Make-up trends vanaf 1880

Nana - E. Manet (Bron)
In de jaren tachtig van de negentiende eeuw werd make-up populairder. Maar het moest niet te opvallend zijn aangebracht in het gezicht van de vrouw. Hoe zag het eruit en welke producten gebruikte men dan? 

English Heritage maakte een interessante video (zie hier beneden) over de make-up die Queen Victoria droeg in de tweede helft van de negentiende eeuw. Interessant detail om te horen is hoe tuberculose in de tweede helft van de negentiende eeuw een impact zou hebben gehad op het dragen van make-up. Een bleek gezicht met lichtrode wangen en glazige ogen waren gevolgen van de besmettelijke ziekte. Gek genoeg vormden de symptomen ook een nieuw schoonheidsideaal voor vrouwen. Niet dat men ziek moest worden. Maar door oogdruppels, een witter gepoederd gezicht en rouge op de wangen werd het nagebootst. 

Het waren niet uitsluitend leden van de hoge adel die make-up droegen. Op schilderijen van impressionisten werden prostituees op deze manier afgebeeld.  Een voorbeeld is het schilderij door Manet met de titel: Nana.

Opvallend is verder dat vrouwen het haar opsteken, omdat het los over de schouders dragen werd geassocieerd met vrouwen van lichte zeden. Hoewel dat niet blijkt in de weergaven van deze vrouwen in schilderijen met prostituees in bordelen uit die periode. Ook zij hadden hun haren opgestoken.(1)   






Noot
(1) Interessante literatuur over uiterlijk in de negentiende eeuw: 
K.P.C. de Leeuw, Kleding in Nederland, 1813-1920 (Hilversum 1992) en  J. S. Emery, A history of the paper pattern industry: the home dressmaking fashion revolution (London 2014).



Gerelateerde posts




Reacties

Populaire posts van deze blog

Cornelia Hermans (Winkelaar)
"Moeder Kee"

Bronnen: online criminelen vinden in de 19e eeuwse prostitutie

Schoenen in de negentiende eeuw