Archeologische vondsten van een bordeel in Boston

Die Pariserin bei ihrer
toilette, afb. 5 (Bron
Mary C. Beaudry van Boston University deed in 2008 samen met studenten een interessant onderzoek. Het team bestudeerde 3.000 objecten die tijdens archeologische opgravingen waren gevonden op een terrein in het noorden van de stad. Door ook de kadastrale archieven van het gebied te raadplegen werd duidelijk dat de objecten toebehoorden aan de inwoners van een illegaal bordeel dat hier tussen 1852 en 1883 gevestigd was. De spullen gaven een interessante beeld van het dagelijks leven in het publieke huis.   
De bordeelhoudster van het ontdekte pand was een zekere Mrs Lake. Als beroep stond bij haar naam in de census uit die tijd: "prostitutie" vermeld. Ze trouwde met dokter Padelford, een homeopathische arts. Volgens Beaudry werd hij als een "crackpotty" beschouwd. Hij bleek ongebruikelijke recepten te schrijven aan vrouwen om venerische aandoeningen tegen te gaan. Bovendien zouden de middelen abortussen opwekken. Behalve de flesjes met de zogenaamde medicinale hulpmiddelen, ontdekte het team onderzoekers nog meer over het bordeel.

Conclusies uit het onderzoek
De hoogleraar en haar studenten concludeerden uit hun onderzoek:
“This kind of brothel was referred to as a parlor house, because there were furnishings that sort of looked like a middle-class parlor.” The brothel offered special kinds of entertainment, like gambling, meals, and “special services,” which would take place in a private room for an extra cost. This the team was able to deduce from the many different dinner and tea sets, which suggests that the home was able to serve several different clients at once." (Bron)
Een van de studenten, Amanda Johnson, zou in de volkstellingen ontdekt hebben dat de prostituees die in het bordeel werkten voornamelijk van het platteland afkomstig waren. Een opvallende bevinding was bovendien dat er een politieambtenaar in 1867 in het bordeel woonde, terwijl prostitutie in de stad verboden was. Hoewel Beaudry graag een boek over de vondsten wil publiceren, heb ik het (nog) niet ontdekt.(1) Er verscheen wel een interessant filmpje over het onderzoek in 2011.



Noten
(1) Beaudry publiceerde een korte paper in 2005. Dat was voor de studenten aan het onderzoek deelnamen. 
M.C. Beaudry, "Stories that Matter: Material Lives in 19th-Century Lowell and Boston, Massachusetts" Post-Medival Archealogy Monograph 3 (2005) 1-16 [p.12-16 gaan over de bordeelhoudster en haar man].

Reacties

Populaire posts van deze blog

Schoenen in de negentiende eeuw

Ongewenste buitenlandse prostituees in Amsterdam, 1874-1897