Neel Doff - Keetje Tippel video

Gemeente Amsterdam maakt interessante korte video's over allerlei historische onderwerpen die betrekking hebben op het verleden van de stad. Afgelopen jaar verscheen er een over schrijfster Neel Doff (1858-1942) of Keetje Tippel zoals ze in de gelijknamige boeken heet. 

De besproken schrijfster publiceerde diverse verhalen die een tijdsbeeld geven over het leven in onder andere negentiende-eeuws Amsterdam. Haar bekendste werk is gebasseerd op haar eigen leven en beschrijft onder andere haar tijd als prostituee in de hoofdstad. Neel Doff publiceert in de Franse taal en wordt in die periode met name bejubeld in Frankrijk. Nederlands succes krijgt ze pas jaren na haar overlijden.

Vrouwengeschiedenis
Als in de jaren zeventig van de twintigste eeuw de belangstelling toeneemt voor de geschiedenis van vrouwen aan de rand van de samenleving wordt Neel Doff met haar beschrijving over het 'harde leven' in de hoofdstad populair. Het is ook juist in die periode dat haar boeken over Keetje in Nederlandse vertaling opnieuw worden uitgebracht. De werken inspireren de Zangeres Zonder Naam om er een lied over te maken, maar het bekendst is ongetwijfeld de verfilming uit 1975 door Paul Verhoeven. Het wordt de duurste en best bekeken Nederlandse film van dat jaar. 


Interessante links


Reacties

Populaire posts van deze blog

Prostitutie in de kroeg

Geheim register van vrijgelaten gevangenen, 1882-1897