Nieuw verschenen publicaties

Er zijn diverse nieuwe of binnenkort-te-verschijnen boeken over negentiende-eeuwse prostitutie die ik graag wil lezen in de komende winter. In deze blogpost geef ik een overzicht.


Siobhán Hearne, Policing prostitution. Regulating the Lower Classes in Late Imperial Russia (2021)
Het boek bespreekt het reguleringssysteem in Rusland van de jaren 1840 tot 1917. Hoe werd het geïmplementeerd, ervaren en weerstand geboden ​​in een tijdperk van modernisering en verstedelijking? Elk hoofdstuk onderzoekt de levens en uitdagingen van verschillende betrokkenen, inclusief vrouwen die seks aanboden, mannen die ervoor betaalden, bemiddelaars, de politie en grotere stedelijke gemeenschappen (OUP).

Recensie in Journal of the history of sexuality
Meer informatie over het boek


Jade W. Luiz, Archeology of a Brothel in a Nineteenth-Century Boston, MA (2023)
Het boek onderzoekt hoe de praktijk van negentiende-eeuwse prostitutie een constructie was van fantasieën bedoeld voor klanten die bordelen bezochten. De aangeboden illusie zou zowel voor bordeelhouder als prostituees financiële stabiliteit en zekerheid bieden. (Routledge)

Het is goed om te zien dat auteur Luiz het werk van haar voormalige professor Mary C Beaudry voortzet. Ik schreef acht jaar geleden een blogpost over de hoogleraar en haar fascinerend archeologisch onderzoek.

Meer informatie over het boek



Katie M. Hemphill, Bawdy City. Commercial Sex and Regulation in Baltimore, 1790-1915 (2022)
Volgens de samenvatting op de website van de uitgever plaatst het boek vrouwen centraal in de relatie tussen seksualiteit, kapitalisme en het juridisch recht. De stedelijke groei in combinatie met veranderend huishoudelijke werk leidde tegen 1840 tot bloeiende prostitutiebedrijven. De vrouwen die toezicht hielden binnen het bordeel werkten als economische agenten, terwijl ze, daarnaast, leefden in een maatschappij die niet op hen zat te wachten. Bordelen zouden geografie, economie en beleid van Baltimore veranderen. (Cambridge University Press) 

Recensies in Journal of the Early Republic en The American Historical Review.
Meer informatie over het boek


Michele Renee Greer, History of Emotions. Emotional Histories in the Fight to End Prostitution (2022)
Het onderwerp is vele malen besproken binnen de gender- en feministische benadering van de geschiedenis van prostitutie. Mijn aandacht werd getrokken toen ik de samenvatting las. Het onderzoek benadrukt de rol van emoties en zou tegelijkertijd een genuanceerd beeld van de abolitionistische beweging bieden: "This book identifies key abolitionist emotional communities, tracing their origins, interactions and evolutions with various historical and contemporary emotional styles. Emotional Histories in the Fight to End Prostitution highlights a more nuanced view of the movement's history". (Bloomsbury) 
Tot slot staat de biografie over journalist W.T. Stead ("The Maiden Tribute of Modern Babylon") nog op mijn leeslijst. Hoewel mijn aandacht zich in eerste instantie zal richten op bovenstaande werken. Er is in ieder geval voldoende leesvoer voor aankomende winter.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cornelia Hermans (Winkelaar)
"Moeder Kee"

Bronnen: online criminelen vinden in de 19e eeuwse prostitutie

Schoenen in de negentiende eeuw