Over deze blog


"De (Master)scriptie is de kroon op je studie", benadrukte Jan Lucassen tijdens een van de colleges die ik bij hem volgde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn woorden maakte diepe indruk en leidde ertoe dat het afstudeeronderzoek voor mijn gevoel het niveau van een Rembrandt schilderij moest bereiken. Een goed begin is het halve werk dus het onderwerp van mijn chef d'oeuvre moest boeiend zijn. 

Ik wist al vroeg tijdens mijn studie dat ik wilde afstuderen op de negentiende-eeuwse prostitutie. Het idee was ontstaan tijdens het tweedejaars vak Arbeid & Migratie waar iedere student een archiefonderzoek moest doen in Haarlem. In het Noord-Hollands Archief kwam ik in de negentiende-eeuwse Dienstbodenregisters de dames van plezier voor het eerst tegen. De bron vertelde me niet alleen het beroep, maar ook de namen, leeftijden, geboorteplaatsen, de data van vestiging in en vertrek uit Haarlem. De gegevens maakte van de algemene afstandelijke term "prostituees" ineens vrouwen van vlees en bloed. Er kwamen gelijk allerlei vragen bij me op: hoe waren ze tot hun beroepskeuze gekomen en hoe was hun leven in Haarlem. Als student Sociale en Economische geschiedenis was ik bovendien benieuwd of ik relaties kon ontdekken met de economische conjuncturen of politieke invloeden die mogelijk ook nog toe te passen zijn op de huidige maatschappij. Betekent de economische groei bijvoorbeeld dat het aantal prostituees afneemt? Of zal de sluiting van de bordelen de overlast doen verminderen? Een blik in het verleden biedt vele antwoorden en dat maakt geschiedenis voor mij tot een zinvolle wetenschap. Het onderwerp was aldus geboren en onder de goede begeleiding van mijn favoriete historica Wantje Fritschy volgde een boeiende periode van onderzoek      

Het artikel is te lezen
via de HBO-Kennisbank
Hoewel ik in 2008 afgestudeerd ben, heeft het onderwerp nog steeds mijn interesse. Na mijn scriptie deed ik mee aan het congres Dag van de historische demografie in Gent en in 2010 werd mijn paper aldaar gepubliceerd in het boek: Leven in de lage landen. Daarnaast heb ik diverse lezingen erover gegeven. 

Met de toename van de digitale archiefbronnen wordt het steeds eenvoudiger om historische kennis over het verleden in te zien. Dit blog is voor mij een digitaal notitieblok over het onderwerp waar ik al mijn vondsten in de online en offline wereld over dit onderwerp kan publiceren, samen met mijn ideeën en vragen. Alles is voor iedereen onder cc-licentie toegankelijk, zodat ook anderen kunnen reageren of iets aan de informatie hebben voor onderzoek of persoonlijke interesse.   

4 opmerkingen:

 1. Complimenten voor dit geweldig blog. Heel bijzonder dat je ook zoekwegen en mogelijkheden voor verwerkingen duidelijk omschrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Marita Merci. Wat een prachtig compliment!

  Voordat ik aan mijn scriptie begon ben ik naar uw lezing in Remunj geweest over de katholieken en protestanten in 19e eeuws Amsterdam. Ook heb ik met veel interesse het boek "De gemaskerde eeuw" gelezen. Voor mij werd het daardoor wederom duidelijk hoe boeiend de periode was in onze geschiedenis.

  Ik hoop dat de blogposts en bronverwijzingen onderzoekers en studenten inspireert om zich te verdiepen in dit fascinerend onderwerp.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Wilma,
  Jaren geleden hebben we elkaar ontmoet. Daarna heb ik met een stijgende interesse jouw publicaties gelezen over de prostitutie in het 19de eeuwse Haarlem. Zoals je weet ben ik redacteur van www.sekswerkerfgoed.nl. Je hebt wel eens je hulp aangeboden. Ik was eerlijk gezegd te verlegen om meteen een plan met jou te trekken. Ik ben nu een paar jaar verder en sekswerkerfgoed draait volop. Ik wilde aanvankelijk vooral de 20ste en 21ste eeuw beschrijven, maar stuit steeds meer op de 19de eeuw. (En ook op de late middeleeuwen). Ik word ook regelmatig aangenaam verrast door het werk van lokale historische verenigingen of genootschappen. Ik durf het niet te vragen, omdat ik er niets tegenover kan zetten (qua betaling) maar ik zou het leuk vinden om met jou of door jou alleen een stukje over de familie Winkeler of hoe ze ook mogen heten op sekswerkwerfgoed te zetten.Ik heb inmiddels een soort netwerkje opgezet van historici op het gebied van prostitutie. Mag ik jou daarbij rekenen? In ieder geval kunnen we links uitwisselen. Waar ik heel gelukkig van werd: de Koninklijke Bibliotheek heeft mijn website als digitaal erfgoed opgenomen. En nu we het toch over de Koninklijke Bibliotheek hebben, hun digitale krantenarchief is voor mij een belangrijke bron van informatie. (ook over de 20ste eeuw)
  Sietske Altink

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Sietske,
  Dank voor je reactie. Ik heb je gemaild.
  Hartelijke groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen