Talkshow: praten over bronnen 19e eeuwse prostitutie

Afgelopen donderdag was ik te gast in de online talkshow: Boeren, burgers en buitenlui. Maandelijks praat John Boeren in het programma met een pannel en gasten over nieuwe ontwikkelingen binnen stamboomonderzoek. In deze aflevering stond onder andere negentiende-eeuwse prostitutie centraal. Ik mocht vertellen over bronnen op dit gebied. De talkshow werd gelijk opgenomen en is inmiddels te zien op YouTube. Waar moet je beginnen als je vermoedt dat iemand in je stamboom in die periode inkomsten ontvangt als prostituee of bordeelhouder?  

Aan de hand van prostituee Alida Louise Swam en bordeelhoudster Cornelia Winkelaar heb ik stilgestaan bij de belangrijkste bronnen om mee te starten. Kort samengevat gaat het om:

  • Prostitutieregisters: gegevens van prostituees en bordelen, zieke prostituees.
  • Dienstboderegisters en Gasthuisregisters: gegevens prostituees, zieke prostituees.
  • Politiearchieven: kan vanalles zijn: verordeningen, dag- en nachtrapporten, krantenartikelen etc.
  • Rechtbankarchieven

Specifieke bronnen waarin je informatie over bordeelhouders vindt, zijn bijvoorbeeld de beschikkingen van de burgemeester. Als verantwoordelijke bepaalde hij of aanvragen voor bordeelvergunningen worden goedgekeurd. En als ze worden afgekeurd dan zijn de beweegredenen in de beschikkingen beschreven. Gemeenten beschouwden bordeelhouders als ondernemers die daarom patent betaalden. Een patentregister kan dus ook interessante informatie bieden over het prostitutiebedrijf. 

De genoemde bronnen kunnen interessante aankopingspunten weergeven die je vervolgens verder helpen naar andere archieven. Het interview kun je hieronder zien. 


Het was een interessante avond met veel goede vragen! Dank aan John Boeren, het panel en de Academie voor Genealogie. 




Interessante links:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Choker sierraad en prostitutie

Online lezing (geschiedenis) sekswerk

Geheim register van vrijgelaten gevangenen, 1882-1897