Boek: the disappearance of Lydia Harvey

Dr Julia Laite publiceerde onlangs een waargebeurd verhaal over Lydia Harvey die op zestienjarige leeftijd in de prostitutie belandt.(1) Haar verhaal begint in 1910 als Lydia een aantrekkelijk aanbod krijgt om te reizen én veel geld te verdienen. De Nieuw Zeelandse hoeft niet lang na te denken. Ze is op zoek naar avontuur en wil graag meer van de wereld zien. Door de opkomst van commerciële reizen via stoomboten in die periode, is het vervullen van die wens eenvoudiger geworden. Lydia reist per schip van haar vaderland naar Buenos Aires en uiteindelijk komt ze in London terecht. Maar het avontuur brengt niet datgene waar ze op gehoopt had en uiteindelijk wordt ze zelfs kroongetuige in de rechtzaak tegen haar souterneurs. Het boek biedt door uitgebreid (archief)onderzoek een realistische blik in de wereld van internationale prostitutie aan het begin van de twintigste eeuw.  

Verschillen invalshoeken
Interessant aan het werk is dat het niet uitsluitend stilstaat bij het verhaal vanuit het perspectief van Lydia. Ook die van de andere betrokkenen wordt weergegeven.(2) In ieder hoofdstuk staat één van hen centraal, zoals die over de souterneurs, de politie detective, de hulpverlener en de journalist die verslag doet van de rechtzaak. Het geeft een boeiende blik in het verleden, bekeken vanuit diverse levenslopen. Bovendien worden de verhalen geplaatst in de bredere politieke en maatschappelijke context van die tijd. Dat is een verademing, omdat dit aspect vaak ontbreekt in historische romans waardoor keuzes van hoofdpersonen lastig te begrijpen kunnen zijn. Dit werk probeert een evenwicht te vinden tussen het weergeven van levenslopen van individuen enerzijds en uitleg van de brede politieke en maatschappelijke kaders anderzijds. Dat lukt prima. Alleen bij het hoofdstuk over de journalist (newsman) dreigt het verhaal van het individu gedeeltelijk ondergesneeuwd te worden door de uitgebreide beschrijving van de handel in blanke slavinnen ("white slavery"). 

Historisch genre 
Het genre van dit werk zit tussen monografie en een historische roman in. Waar het bij historische romans niet altijd helder is wat precies verzonnen is en wat gebasseerd op archiefonderzoek, is dat hier nauwelijks het geval. Ik ben erg blij met de uitgebreide noten en de bronverwijzingen. De auteur heeft veel (archief)onderzoek verricht en kennis over het onderwerp. Daarnaast is het werk ook geen puur wetenschappelijk vertoog, maar wordt het verhalend geschreven. 

Het resultaat is een prettig leesbaar boek dat een realistisch tijdsbeeld geeft van de maatschappij en de wijze waarop mensen ermee omgaan. 

The Guardian schreef een recensie over het boek en BBC History Magazine & History Revealed maakten een mooie HistoryExtra podcast over het boek.  




Noten
(1) Julia Laite, The disappearance of Lydia Harvey (London 2021).Meer details (ISBN etc).
(2) Het deed me denken aan de romans van de Ierse romanschrijfster Maeve Binchy die een dergelijke opbouw heeft in haar boeken, zoals Evening Class (1996) en A week in winter (2012).


Reacties

Populaire posts van deze blog

Choker sierraad en prostitutie

Online lezing (geschiedenis) sekswerk

Geheim register van vrijgelaten gevangenen, 1882-1897